Opremljanje majhnega stanovanja

Številna slovenska stanovanja so majhna. Tudi majhno stanovanje je lahko ljubko, udobno, funkcionalno, moderno … Obstajajo številne zvijače pri oblikovanju majhnih prostorov in notranje opreme. Če imate majhno stanovanje ali sobo, ne pozabite na vse koristi, ki jih ti majhni prostori nudijo: so manj potratni in stroškovno bolj učinkoviti, saj potrebujejo manj toplote in čiščenja. Prilagodljivost in vsestranskost notranje opreme sta dva glavna elementa pri oblikovanju majhnih prostorov, delo in sprostitev pa dva pomembna dejavnika. To dvoje lahko deluje tudi v majhnem stanovanju, le prostor in notranja oprema mora biti učinkovita in kar najbolj izkoriščena.

Ko opremljate majhen prostor, se vedno osredotočite na preprostost notranje opreme. Vizualna enotnost daje prostoru videz izbranega. Notranja oprema in dekorativni predmeti morajo biti enostavni in v ravnotežju med seboj. Razmislite o uporabi modnih oziroma nevtralnih barv, da bodo prostori vašega domovanja prostornejši. Morda potrebujete v stanovanju le bela vrata za več svetlobe ali pa steklena oziroma drsna. Imate v stanovanju odvečno steno, ki ovira pretok energije in svetlobe? Razmislite tudi o organizaciji stanovanja in omar. V majhnem stanovanju je shranjevalni prostor še kako pomemben.

Namesto da bi razmišljali, česa nimate, se raje osredotočite na prednosti svojega stanovanja. Posvetite se notranji opremi, udobju, varnosti, intimnosti, šarmu in funkcionalnosti. Izkoristite vse naravne značilnosti prostora in jih vključite v končno podobo stanovanja. Npr. plitva zidna niša na hodniku ni pomanjkljivost, ampak zanimiva prednost, ki lahko postane najzanimivejši dekorativni poudarek tega prostora. Dodaten shranjevalni prostor najdete tudi pod poševno streho ali stopniščem.

Načrtovanje je vedno pomemben element v notranji opremi, vendar je še posebej pomembno v majhnih prostorih. Stanovanje natančno izmerite, nato pa naredite tloris. Vrišite pohištvene elemente! Ne upajte, da bo dovolj prostora, ko boste domov pritovorili ogromno sedežno garnituro ali preveliko posteljo z baldahinom, čeprav imate mansardno spalnico. Posvetite se tudi seznamu stvari, ki jih že imate, predmetom, ki jih potrebujete, in elementom, ki bi jih radi imeli. Kaj od želja in realnih možnosti je nujno in uresničljivo? Proučite možne načine izrabe prostora, zahteve pohištva, skladiščenje potrebnega in osebnih interesov. Oblikujte proračun, določite finančna sredstva in čas, ki ga boste predvidoma prebili v (prvem) domovanju. Razmislite o vseh teh vprašanjih, še preden začnete opremljati prostor, nato pa se s tlorisom, seznamom in metrom podajte v pohištvene trgovine.

Dodaj odgovor